Is mijn stem wel goed genoeg?

Leestijd: 2 minuten

Geplaatst op 24 oktober 2019 | door Stefan Kollaart | in Opnemen & Interviewen

BlogOpnemen & Interviewen > Is mijn stem wel goed genoeg?

Alles wat je nog nooit hebt gedaan, kan je onzeker maken. Dit is één van de grootste onzekerheden van mensen die een podcast willen starten: is mijn stem wel goed genoeg?

Sommige mensen zijn geboren met een fantastische stem. Een van mijn grootste helden op het gebied van stemmen is Arnold Gelderman. Hij is vooral bekend van zijn vele inspreekwerk voor Disneyfilms. Hij heeft o.a. de stem van Scar in The Lion King ingesproken, maar heeft ook bijvoorbeeld Lumiere gedaan in Beauty and the Beast. Buiten het feit dat de man een fantastisch acteur is, is hij ook gezegend met een prachtige stem.

Toen ik als vijftienjarig jochie bij de radio wilde gaan werken, was één van de dingen die ik altijd terugkreeg: je hebt een aparte stem. Sommige vertelden mij dat dat een zegen was, want daardoor ben je uniek en opvallend. Maar soms werd het ook bij het lijstje minpunten gezet: werk aan je stem want hij klinkt een beetje apart. Een keer zei iemand van een radiostation zelfs: je klinkt een beetje irritant. Na een verloop van tijd, wordt je daar onzeker van.

Maar, hier is het ding. Op de radio ben je onderdeel van een merk en format. Dat merk is vaak stoer, of soms is het heel erg op de achtergrond en moet het vooral “neutraal klinken”. Bij een podcast is dat veel minder relevant: je maakt je podcast over een onderwerp. Jij bent een kenner op dat gebied. Mensen luisteren voor jou kennis. Maar vooral: omdat jij het beste kan praten over jouw passie.

De Podcast Fabriek werkt al een jaar mee aan de Passie Podcast. Hierin zijn ondernemers aan het woord die vertellen over wat ze doen. Dat is altijd met een dosis passie. Heeft iedereen een gladde, neutrale of strakke stem? Absoluut niet. Doet het ertoe? Nee. We hebben nog nooit klachten gehad. Want mensen weten waar ze het over hebben, zijn authentiek en je hoort vooral de passie. Dat is zoveel belangrijker dan een “perfecte stem” hebben.

Een paar jaar geleden mocht ik een spotje inspreken voor BNR Nieuwsradio. In dit spotje hoorde je iemand steeds ouder worden. Ik was één van de stemmen. Net als Arnold Gelderman. Niet slecht voor iemand met een aparte, irritante stem.

Een goed, authentiek verhaal?

Laat ons er samen met jou een podcast van maken. Je stem doet er niet toe. Wat je zegt, wel.

Lees meer

woensdag 20 juli 2022 om 10:49
Als je een USB-microfoon of USB-mengtafel hebt, moet je deze met je computer verbinden om hem op te nemen. Als beginner raden wij daarvoor vaak Audacity aan, omdat het gratis is en beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Tevens kan je hiermee je podcast ook bewerken. Allemaal leuk en aardig, maar Audacity is niet per sé gebruiksvriendelijk en toegankelijk. En tevens kan de ouderwetse interface je een beetje afschrikken. Een veel vriendelijker programma is Garageband, alleen beschikbaar voor de Mac.
dinsdag 5 juli 2022 om 12:42
Steeds meer podcasters willen wat met video. Denk aan het publiceren van je hele aflevering op Youtube, of het verspreiden van snippets van LinkedIn. Natuurlijk kan je tijdens de opnames van je podcast gewoon de camera van je telefoon aanzetten en daar wat van publiceren, maar je krijgt dan de kwaliteit van je telefoon-microfoon. Terwijl je juist die USB-microfoon hebt gekocht om kraakhelder te klinken. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je dit combineert door middel van spullen die je al hebt en software die gratis is.
dinsdag 18 januari 2022 om 12:19
Eerder schreven we al over hoe je op afstand je podcast kan opnemen met Skype. Maar zoals je weet van al dat videobellen kan het geluid wegvallen of klinkt iemand ineens minder omdat zijn/haar internet even verslechterd. Gelukkig is daar tegenwoordig een oplossing voor.