Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

Ooit had je in het podcast-gedeelte een onderscheid tussen podcasts en vodcasts. Wat is een vodcast – en kan ik er iets mee?

In het begin van podcasting had je nog een tweesplitsing: podcasts en vodcasts. Tegenwoordig zie je dat nergens meer terug. En dat is met een reden.

Pre-youtube

Eigenlijk waren vodcasts een ding voordat Youtube zo groot werd. Toen men begon met podcasts maken, was er één gemis. Veel makers wilde ook video-content kunnen maken. In dezelfde feed als waar de audio-content terecht kwam.

Technisch gezien waren er weinig beperkingen om te implementeren. Nu linkte je in RSS-feed naar een mp3’tje. Als het een vodcast was, linkte je naar een mp4’tje.

Destijds was Apple het enige bedrijf die echt een goeie podcast-client had (iTunes op PC/Mac en de podcast-player in iPods), dus alleen die app hoefde video’s te gaan ondersteunen.

iPod Video

Tegelijkertijd met de vraag naar vodcasts kwam Apple met de iPod Video: een iPod die naast muziek en podcasts ook video kon afspelen. Apple vond het dus ook wel prima dat video’s toegevoegd werden aan podcast-feeds. Dat konden ze makkelijk vermarkten. Tuurlijk: je kan voor 15 euro een speelfilm kopen en kijken op je iPod, maar je hebt ook een gigantisch aanbod aan gratis video-content in podcast-feeds.

De ondergang

In het begin werden er best een hoop vodcasts gemaakt. Veel makers combineerden de twee: soms maakte ze een lange podcast van een uur in een kroeg-achtige setting. De professionelere, kortere producties werden een video. Vaak niet langer dan tien minuten.

Die content is op een gegeven moment echter compleet naar Youtube gegaan. Daar hoefde je video niet zelf te hosten. Bij audio is dat niet zo’n probleem, maar video-bestanden zijn erg groot en duur om zelf te hosten. Tevens deed Youtube een gedeelte van je marketing (via de aanbevelingen), had het een community-gedeelte waar mensen op je video konden reageren en kon je geld verdienen met advertenties.

Ook kwamen er met de komst van de smartphone meerdere podcast-apps, waarvan een groot gedeelte geen video-ondersteuning boden. Dit kwam vooral door de opkomst van Youtube. Daardoor was ook je afzetmarkt met een vodcast steeds kleiner.

Het bestaat nog steeds

Je kan nog steeds vodcasts publiceren. O.a. Apple Podcasts ondersteund nog steeds video. Dus je kan in je RSS-feed gewoon een video-podcast zetten. Als je gebruik maakt van Soundcloud of Anchor kan dit vaak niet, zij ondersteunen alleen audio. Dus je moet je RSS-feed dan zelf gehost hebben – en dat is best een gedoetje.

Hoe meet ik of mijn podcast goed scoort?

Als podcastmaker is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de prestaties van je podcast. Je wilt immers weten of je goed op weg bent om een publiek te bereiken en te boeien. In dit blogartikel duiken we diep in de wereld van podcaststatistieken en ontdekken we hoe je jouw podcast kunt meten en verbeteren.

1-9-2023

Lees meer

Podcast gasten vinden en benaderen

Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten: van monologen tot dynamische panelgesprekken. Maar in de meeste formats gaat een host in gesprek met wisselende gasten. Als dit bij jou podcast het geval is, dan is dit artikel op maat gemaakt voor jou. Hier gaan we namelijk verkennen hoe je geschikte gasten kunt ontdekken en hoe je ze op een effectieve manier kunt benaderen. Ongeacht of je een nieuwkomer bent in de podcastwereld of een doorgewinterde gastheer- of vrouw, deze tips zullen je helpen om boeiende en diverse gasten aan te trekken voor je show.

16-8-2023

Lees meer

Hoe bedenk ik een titel voor mijn podcast?

Als mensen een kind krijgen, dan is het klussen van de hele babykamer vaak sneller gedaan dan het bedenken van een naam. En dat geldt eigenlijk ook voor podcasts: mensen blijven vaak hangen op het bedenken van een naam. Vandaag gaan we het dan ook hebben over hoe je een goede titel bedenkt voor je podcast.

14-6-2023

Lees meer

Wat kan ik als podcaster met ChatGPT?

Toen we hier op kantoor afgelopen december kennis maakte met ChatGPT, was er een golf van opwinding voelbaar. Uiteraard waren we eerst verbluft over hoe goed het werkte. Maar daarna werd het tijd om een markeerstift te pakken en op ons memo-bord te brainstormen over hoe we deze technologie in konden gaan zetten voor podcasting.

20-2-2023

Lees meer

Een podcast-website met WordPress & Seriously Simple Podcasting (plugin)

Wil je je eigen podcast maken? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van platforms zoals Anchor en Transistor. Maar wist je dat je ook je eigen website kunt gebruiken als basis voor je podcast? Zo heb je altijd een actuele website met je meest recente afleveringen en een up-to-date RSS feed die gelezen wordt door platforms zoals Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het gebruik van je eigen website voor je podcast.

8-12-2022

Lees meer

Een video-podcast op Spotify publiceren (via Anchor)

Eerst was het exclusief voor Joe Rogan, maar sinds deze week kan iedereen een video-versie van zijn podcast uploaden via Anchor.

21-11-2022

Lees meer

De Podcast Fabriek is onderdeel van Pimpelpaars Media

Contact

+31 6 40 60 60 57

info@podcast-fabriek.nl

A Hofmanweg 5a, 2031 BH, Haarlem