Wat is nou eigenlijk een vodcast? En hoe is het anders dan een podcast?

Gepubliceerd op 05-06-2020 om 14:09 | Geschreven door Stefan Kollaart | Ingesproken door Stefan Kollaart

Leestijd 2 minuten | Woorden 404 | Luistertijd 3 minuten

Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

Ook jouw blogs laten inspreken?

In het begin van podcasting had je nog een tweesplitsing: podcasts en vodcasts. Tegenwoordig zie je dat nergens meer terug. En dat is met een reden.

Pre-youtube

Eigenlijk waren vodcasts een ding voordat Youtube zo groot werd. Toen men begon met podcasts maken, was er één gemis. Veel makers wilde ook video-content kunnen maken. In dezelfde feed als waar de audio-content terecht kwam. 

Technisch gezien waren er weinig beperkingen om te implementeren. Nu linkte je in RSS-feed naar een mp3’tje. Als het een vodcast was, linkte je naar een mp4’tje.

Destijds was Apple het enige bedrijf die echt een goeie podcast-client had (iTunes op PC/Mac en de podcast-player in iPods), dus alleen die app hoefde video’s te gaan ondersteunen. 

Beeld bij je podcast? Of hulp nodig bij het maken van je feed?
Geen enkel probleem!

iPod Video

Tegelijkertijd met de vraag naar vodcasts kwam Apple met de iPod Video: een iPod die naast muziek en podcasts ook video kon afspelen. Apple vond het dus ook wel prima dat video’s toegevoegd werden aan podcast-feeds. Dat konden ze makkelijk vermarkten. Tuurlijk: je kan voor 15 euro een speelfilm kopen en kijken op je iPod, maar je hebt ook een gigantisch aanbod aan gratis video-content in podcast-feeds.

De ondergang

In het begin werden er best een hoop vodcasts gemaakt. Veel makers combineerden de twee: soms maakte ze een lange podcast van een uur in een kroeg-achtige setting. De professionelere, kortere producties werden een video. Vaak niet langer dan tien minuten.

Die content is op een gegeven moment echter compleet naar Youtube gegaan. Daar hoefde je video niet zelf te hosten. Bij audio is dat niet zo’n probleem, maar video-bestanden zijn erg groot en duur om zelf te hosten. Tevens deed Youtube een gedeelte van je marketing (via de aanbevelingen), had het een community-gedeelte waar mensen op je video konden reageren en kon je geld verdienen met advertenties.

Ook kwamen er met de komst van de smartphone meerdere podcast-apps, waarvan een groot gedeelte geen video-ondersteuning boden. Dit kwam vooral door de opkomst van Youtube. Daardoor was ook je afzetmarkt met een vodcast steeds kleiner.

Het bestaat nog steeds

Je kan nog steeds vodcasts publiceren. O.a. Apple Podcasts ondersteund nog steeds video. Dus je kan in je RSS-feed gewoon een video-podcast zetten. Als je gebruik maakt van Soundcloud of Anchor kan dit vaak niet, zij ondersteunen alleen audio. Dus je moet je RSS-feed dan zelf gehost hebben - en dat is best een gedoetje.

Powered by Froala Editor


Deze blog liever luisteren i.p.v. lezen?

We publiceren onze blogs vaak ook als blogcast, zodat je ernaar kunt luisteren. Elke week onze blogs ingesproken in je podcast feed? Abonneer in Spotify

Geschreven door Stefan Kollaart

Toen Stefan 15 was begon hij met het maken van zijn eerste radioprogramma op de lokale omroep van Zandvoort. De liefde voor radio groeide, hij ontwikkelde een eigen online radiostation en presenteerde 2 jaar bij de regionale zender Wild FM. Toen ontdekte hij de podcast en maakte podcasts als Mediators en de Passie Podcast. Met zijn opgedane kennis over radio weet hij hoe je een goed audioconcept maakt en hoe je communiceert met je luisteraar.

Lees/luister ook.

Geld verdienen met je podcast: Patreon en Petje.af

31-10-2019 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen | 6 minuten luisteren

Als je een goede podcast maakt, zou je er best wel eens geld mee kunnen verdienen.
Beluister direct dit artikel (6 min)

Een podcast maken op afstand (in Corona-tijd)

16-04-2020 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen

Het is Corona-tijd en je podcast met gasten of co-hosts moet toch doorgaan. Hoe doe je dat nu?

Wees een mens en polariseer je publiek!

13-04-2020 door Stefan Kollaart | 3 minuten lezen

Veel mensen schieten bij het opnemen van een podcast in juridische modes. En dat is zonde.

5 redenen waarom schrijvers podcasting omarmen

12-06-2020 door Stefan Kollaart | 4 minuten lezen | 5 minuten luisteren

Boeken en podcasting hebben veel gemeen. De twee media-vormen passen enorm goed bij elkaar. Dit is waarom.
Beluister direct dit artikel (5 min)

Dingen die leuk zijn aan een podcast maken voor biersommeliers

03-01-2020 door Koen Minnema | 1 minuten lezen

We mochten met the Beertenders Itamar Vos en Dennis van Veen een reeks maken over bier. En dat vonden we heel tof.
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie